Nezamestnaný Slovák je na úrade práce evidovaný v priemere 2,5 roka

31.01.2014 Bratislava

Bratislava 31. januára (TASR) – Na konci minulého roka bolo podľa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) SR bez práce 13,5 % ekonomicky aktívnych Slovákov.

Vyše polovica nezamestnaných je na úrade práce evidovaná viac ako jeden rok. V priemere je nezamestnaný Slovák na úrade práce registrovaný až 2,5 roka. Upozorňuje na to vo svojej najnovšej analýze Poštová banka.

Podiel dlhodobo nezamestnaných na celkovom počte nezamestnaných na Slovensku od krízového roka 2009 postupne narastá. "Po masívnom prepúšťaní spôsobenom krízou pribudlo na našich úradoch práce množstvo čerstvých nezamestnaných, ktorí, ak si nenašli inú prácu, časom sa zaradili do kategórie dlhodobo nezamestnaných," konštatovala analytička Poštovej banky Eva Sadovská.

Pri spracovaní analýzy analytici banky vychádzali z údajov Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoje (OECD) za rok 2012. Podľa nich pred dvoma rokmi bol nezamestnaný Slovák evidovaný na úrade práce v priemere až 30 mesiacov. Spomedzi ekonomík, za ktoré boli údaje OECD dostupné, je to jednoznačne najviac. Dlhý čas sú ale na úradoch práce registrovaní aj nezamestnaní Maďari, Česi a Švajčiari, a to takmer jeden a pol roka. "Priemerný čas trvania nezamestnanosti v krajinách OECD je pritom rovných 10 mesiacov," uviedla Sadovská.

Ako vyplýva z analýzy, z hľadiska dlhodobej nezamestnanosti v jednotlivých štátoch najkratšie, a to len niečo vyše dvoch mesiacov, sú v priemere bez práce Austrálčania. Menej ako pol roka trvá nájdenie si novej práce aj nezamestnaným Kanaďanom. "Dôvodom takéhoto krátkeho obdobia evidencie na úradoch práce je podľa nášho názoru jednak zdravý pracovný trh s nízkou mierou nezamestnanosti, ale aj spôsob nastavenia podpory a dávok pre ľudí bez práce," dodala Sadovská.
 

Vyberte región